Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Speculatief Design Archief Live! gaan uiteenlopende experts met elkaar in gesprek over vraagstukken die worden aangestipt met het Speculatief Design Archief. Tijdens het debat van donderdag 21 februari 2019 staan we stil bij nieuwe benadering van omgang met archieven en erfgoed door vormen van samenwerking.  Aan de hand van een aantal casussen gaan we in gesprek onder leiding van Michelle Kasprzak met Gaby Wijers van LIMA, en Marlous Willemsen van Imagine IC.

datum
21/02/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-21:00 Night Shift 'Is er nog een moeilijk onderwerp in de zaal?' 

19:30-21:30 Workshop Suzan Doornbos 

Museum vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Speculatief Design Archief Live: Collaborate!

Een van de drijfveren achter het Speculatief Design Archief is het ontbreken van een planmatige centrale aanpak voor de aanleg en het beheer van archieven op het gebied van design en digitale cultuur in Nederland. Ondanks de inzet van individuen en organisaties die het erfgoed van de design- en digitale cultuur gesystematiseerd proberen bij te houden, is het geheugen van het ontwerpveld in veel opzichten een lappendeken. Ongeordende restanten zijn verspreid over het hele land ondergebracht bij studio’s, musea, archiefinstellingen en particulieren.

Voor een deel is die versnippering te wijten aan de beperkte mogelijkheden die de infrastructuur archiefvormers in het verleden bood. De hedendaagse context biedt archiefvormers, -beheerders en -gebruikers veel meer mogelijkheden; met name dankzij digitalisering worden collecties en archieven toegankelijker en beter bruikbaar. Een opvallend voordeel ten opzichte van de traditionele archiefpraktijk is de mogelijkheid tot samenwerken. Instellingen kunnen niet alleen onderling sneller en eenvoudiger kennis uitwisselen, maar de dynamiek tussen maker, beheerder en gebruiker neemt ook een vlucht. In Speculatief Design Archief Live: Collaborate! lichten we een paar casussen nader toe die kenmerkend zijn voor deze ontwikkeling.

Lima ontwikkelde een samenwerkingsmodel op institutioneel en technischvlak met als resultaat mediakunst.net een online catalogus die verschillende mediakunstcollecties verenigt en hiermee de zichtbaarheid en toegankelijkheid van mediakunst in Nederland vergroot.

Marlous Willemsen is directeur van Imagine IC en onderzoeker aan de Reinwardt Academie voor Cultureel Erfgoed (Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam). In beide functies richt zij zich op de manier waarop erfgoed wordt onderhandeld tussen een breed scala aan actoren in de samenleving, waaronder erfgoedprofessionals in musea en andere formele erfgoedinstellingen. Samen met Hester Dibbits heeft ze het begrip 'emotienetwerken' bedacht, waarbij erfgoed wordt opgevat als een collectieve culturele productie die gemaakt wordt door individuen die op vele manieren van elkaar verschillen.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 
Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm