Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hoe archiveer je grafisch en interactief digitaal materiaal? Is een archief van digitale ontwerpen toegankelijker, bruikbaarder en duurzamer als een analoog archief? Welke ontwikkelingen en mogelijkheden kun je aflezen aan een archief dat zich in beide domeinen bevindt en dat geleidelijk steeds ‘digitaler’ is geworden?

Het archief van LUST bestrijkt een oeuvre van ruim twintig jaar. De kern van LUST werd gevormd door Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen. LUST bewoog zich vanaf de start in 1996 op het snijvlak van klassiek grafisch ontwerp, digitale media, informatietechnologie en architectuur. Waar per project eerst nog enkele dozen vol materialen bewaard werden, worden de dozen steeds kleiner en de digitale projectmappen groter. Juist het archiveren van dat digitale materiaal is geen eenvoudige opgave; bijvoorbeeld door de grote diversiteit en de snelle veroudering van software waardoor bestanden niet altijd toegankelijk meer zijn.

Archive Talks

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn.
Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

Thursday Night Live!

Thursday Night Live! staat voor verdieping, uitwisseling en ontmoeting – een avond om over na te praten en verder te denken. Vanaf 18.00 is het mogelijk om in Het Nieuwe Café een Thursday Bite te nuttigen. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de ticketlink.

datum
15/11/2018
tijd
18:45 – 19:30
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-21:00 Hometown door Metahaven

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis met ticket via ticketlink

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm