Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Designobjecten worden in het hedendaagse digitale landschap in toenemende mate verhandeld en gepresenteerd op basis van afbeeldingen die ervan circuleren op social media als Instagram. Een ontwerp ontleent zijn waarde steeds vaker aan hoe het op een plaatje staat. Die veranderende verhouding tussen het fysieke object en het (online) beeld is ook van invloed op de cultuurhistorische status van een ontwerp, en heeft consequenties voor collecties en archieven. Wat betekent het voor de archiefpraktijk van de toekomst als er steeds meer waarde wordt toegekend aan digitale afbeeldingen? 

datum
24/01/2019
tijd
18:45 – 19:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-21:30 Workshop Jan Rothuizen - Groots tekenen

19:30-21:30 Life Hacks: Mind

19:30-00:00 IFFR Rabbit Hole

Museum gratis van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang met RSVP via ticket-link

Neemt de Instagram-foto op den duur in verzamelingen de plaats in van het tastbare archiefobject zelf? Welke voor- en nadelen kleven er aan een dergelijke ontwikkeling? Delany Boutkan en Mikaela Steby Stenfalk nemen je in deze Archive Talk mee in hun onderzoek naar dit verschijnsel en gaan daar met elkaar over in gesprek.

Delany Boutkan 

Delany Boutkan is een Nederlandse curator en tentoonstellingsmaker, met een achtergrond in productontwerp. Voor haar scriptie aan de Master in Design Curating & Writing (Design Academy Eindhoven), deed zij onderzoek naar de invloed van de circulatie van afbeeldingen op social media op het tentoonstellen van designobjecten en de collecties in musea.

Mikaela Steby Stenfalk

Mikaela Steby Stenfalk is een Zweedse ontwerper, researcher en curator, met een achtergrond in architectuur. Recentelijk studeerde ze af aan de Man & Media afdeling aan de Design Academy Eindhoven met een gecrowdsourced tentoonstellingsconcept dat gebruik maakt van afbeeldingen op social media. Ondertussen stelde zij haar eerste tentoonstelling samen in ArkDes, Zweeds Nationaal Museum voor Architectuur en Design.

Archive Talks - Speculatief Design Archief 

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn.
Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

 
Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm