Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het lijkt alsof het ontbreken van digitaal (beeld)materiaal van het werk van Cubic3 Design op het internet ervoor zorgt dat het duo binnen de Nederlandse designgeschiedenis een beetje over het hoofd wordt gezien, of dat ze niet goed worden begrepen. Wat zou het voor hen betekenen als zij dit soort online erkenning wél zouden krijgen? Zouden zij dan meer in de hand hebben welke plek hen wordt toegedicht in de geschiedschrijving van het Nederlandse ontwerp en welke betekenis er aan hun oeuvre wordt verleend?

datum
28/02/2019
tijd
18:45 – 19:30
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Design Duo's

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, aanmelden via tickets

Cubic 3 Design

Het archief van Cubic 3 Design vormt de neerslag van een uiterst productief label avant-la-lettre. Het ontwerpduo Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen maakte begin jaren tachtig furore met eigenzinnige ontwerpen die geïnspireerd waren op de post-punkcultuur en daarmee afweken van de dominante functionalistische vormgeving uit die tijd. Toch is Cubic 3 Design een beetje in de vergetelheid geraakt; met name designkenners zijn nog op de hoogte van hun oeuvre. Voor een deel komt dit door een gebrek aan beschikbare informatie, het duo stopte voordat het internet een grote vlucht nam en er was van en over hen dus nog weinig online gepubliceerd. De digitalisering en ontsluiting van het door de ontwerpers goed bewaarde en geordende archief zou hier verandering in kunnen brengen. In deze Archive Talk gaat ontwerper, curator en tentoonstellingsmaker Delany Boutkan met Hoogerwerf en Van Vulpen in gesprek.

Archive Talks - Speculatief Design Archief 

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn. Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm