Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Je zou ontwerper Bas van Beek (1974) een ‘antidesigner’ kunnen noemen; hij levert met zijn werk kritiek op onder andere marktmechanismen, branding, leeg conceptualisme en de kritiekloze persoonlijkheidscultussen rond designers. In zijn projecten onder de noemer van Archiploitations maakt Van Beek gebruik van ‘gevonden’ archiefmateriaal, op basis waarvan hij zelf nieuw werk produceert. 

datum
10/01/2019
tijd
18:45 – 19:30
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

18:00-19:30 Borrel Pop-in Expo Tim ter Wal

19:30-21:00 Reality Club: Capitalist Realism

19:30-21:30 Workshop Dean Bowen 

Museum gratis van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via tickets-link

Bas van Beek realiseert bijvoorbeeld historische ontwerpen die met de technieken van weleer niet uitgevoerd konden worden of vertaalt hij een bestaand ontwerp naar zijn eigen stijl. Hij bestudeert zijn bronnen grondig, om ze vervolgens aan te vullen, te veranderen, en op die manier – plagerig en niet onomstreden – te ‘verbeteren.’ In deze Archive Talk gaat Job Meihuizen, medesamensteller van het Speculatief Design Archief, met Bas van Beek in gesprek. 

Job Meihuizen 

Job Meihuizen (1966) is designhistoricus, curator en tutor. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich gedurende zijn studie binnen de toegepaste kunst. Job Meihuizen is juryvoorzitter van de Dutch Design Awards en geeft les o.m. aan de Design Academy Eindhoven. Hij initieert regelmatig projecten op het raakvlak van erfgoed en design.

Archive Talks - Speculatief Design Archief 

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn.
Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

 

 

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm