Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Joke Robaard en Camiel van Winkel worden geïnterviewd naar aanleiding van hun publicatie Archive Species Bodies, Habits, Practices

datum
07/02/2019
tijd
18:45 – 19:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-21:00 Workshop ReUnion: Reimagine family and marriage through blockchain

19:30-21:00 Filmavond Gas Leaks

19:30-21:30 Workshop Diana Ritfeld - Mess with your Headwrapping

Museum vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

In het Speculatief Design Archief is een speciale selectie modefoto’s en -advertenties te zien uit het enorme beeldarchief dat kunstenaar en onderzoeker Joke Robaard sinds 1977 bijhoudt. Robaard heeft voor deze presentatie in het Onderzoeksdepot van de tentoonstelling samen met kunsthistoricus Camiel van Winkel een nieuwe keuze en ordening samengesteld, waarmee ze hun overtuiging benadrukken dat de betekenis van archiefstukken iedere keer dat je ze anders rangschikt mee verandert. Ze werken vanaf 2014 samen aan een dynamisch ontsluitingsmodel dat je in staat stelt om het archief telkens op een andere manier te lezen. Het onlangs verschenen boek Archive Species: Bodies, Habits, Practices vormt de weerslag van dat project. De opeenvolging van beelden roept nieuwe narratieven op over de manier waarop het geklede lichaam in kranten en tijdschriften verbeeld wordt - en de verrassende betekenissen van trends in de mode die bredere sociaal-culturele tendensen en ontwikkelingen weerspiegelen.

I.s.m. met Valiz en NAiBoekverkopers

Archive Talks - Speculatief Design Archief 

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn. Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm