Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2019
07
Mrt

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven. Platform-Scenography (P-S) grijpt het Speculatief Design Archief aan om het gesprek binnen de theaterwereld ‘op te porren’ over de tijdelijkheid van theater en performance en de uitdaging van het archiveren en collectioneren van ontwerp en werk.

 

 

2019
28
Feb

Het lijkt alsof het ontbreken van digitaal (beeld)materiaal van het werk van Cubic3 Design op het internet ervoor zorgt dat het duo binnen de Nederlandse designgeschiedenis een beetje over het hoofd wordt gezien. Wat zou het voor hen betekenen als zij dit soort online erkenning wél zouden krijgen?

2019
21
Feb

In Speculatief Design Archief Live! gaan uiteenlopende experts met elkaar in gesprek over vraagstukken die worden aangestipt met het Speculatief Design Archief. Tijdens het debat van donderdag 21 februari 2019 staan we stil bij nieuwe benadering van omgang met archieven en erfgoed door vormen van samenwerking. Aan de hand van een aantal casussen gaan we in gesprek onder leiding van Michelle Kasprzak met Gaby Wijers van LIMA, en Marlous Willemsen van Imagine IC.

2019
14
Feb

Arie Altena neemt ons mee in het archief van V2_. Het programma-archief van V2_ staat in zijn geheel online. Het omvat documentatie van meer dan vijfendertig jaar aan evenementen, performances en kunstwerken en de makers, kunstenaars, onderzoekers en organisaties die daaraan hebben bijgedragen. Daarnaast kun je er essays, interviews en publicaties in raadplegen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het in 1981 opgerichte ‘Lab voor de instabiele media.’ Het archief van V2_ vormt zo een soort schatkamer voor wie op zoek is naar informatie over de ontwikkeling van de nieuwe media. 

2019
10
Feb
15:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut

Het collectief Dead Darlings organiseert in het kader van het Speculatief Design Archief een anonieme veiling van een aantal objecten die door archiefvormers zelf zijn aangedragen. Elke slag van de veilinghamer bevestigt hoe uiteenlopend de ‘waarde’ van archiefstukken kan worden ingevuld.

2019
24
Jan

Designobjecten worden in het hedendaagse digitale landschap in toenemende mate verhandeld en gepresenteerd op basis van afbeeldingen die ervan circuleren op social media als Instagram. Een ontwerp ontleent zijn waarde steeds vaker aan hoe het op een plaatje staat. Die veranderende verhouding tussen het fysieke object en het (online) beeld is ook van invloed op de cultuurhistorische status van een ontwerp, en heeft consequenties voor collecties en archieven. Wat betekent het voor de archiefpraktijk van de toekomst als er steeds meer waarde wordt toegekend aan digitale afbeeldingen? 

2019
10
Jan

Je zou ontwerper Bas van Beek (1974) een ‘antidesigner’ kunnen noemen; hij levert met zijn werk kritiek op onder andere marktmechanismen, branding, leeg conceptualisme en de kritiekloze persoonlijkheidscultussen rond designers. In zijn projecten onder de noemer van Archiploitations maakt Van Beek gebruik van ‘gevonden’ archiefmateriaal, op basis waarvan hij zelf nieuw werk produceert. 

2019
02
Jan
11:00 – 17:00
 

Het Nieuwe Instituut viert de kerstvakantie met een vrolijk FamilieFest. Duik met de hele familie het nieuwe jaar in en ontwerp samen de toekomst.

2018
13
Dec

Tijdens dit Speculatief Design Archief debat zullen nieuwe vormen van auteurschap en autoriteit, ieder met hun eigen onafhankelijke narratief, worden onderzocht.
 Met Bethany Nowviskie, Dragan Espenschied, Klaus Rechert, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve, Renee Turner en Cristina Cochior. Moderatie door Annet Dekker.

2018
06
Dec

Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo’n ingewikkelde selectie tot stand?

2018
15
Nov
18:45 – 19:30
 

Tijdens deze Archive Talk vertelt Thomas Castro van LUST aan de hand van hun papieren en digitale archief, over de zoektocht naar de ontbrekende schakel tussen het 'digitale' en het 'fysieke' en hoe dit in hun archief tot uiting komt.

2018
08
Nov
19:00 – 19:30
 

De beheerder van de WORM Pirate Bay vertelt tijdens deze Archive Talk over het veelzijdige media-archief van WORM en over de opvallende werkwijze, waarbij ze iedereen actief aanmoedigen om al die magazines, videobanden, posters, bierflesjes en andere rariteiten te kopiëren en te digitaliseren, onder het motto: wij lenen uit, jullie kopiëren het!

2018
20
Okt

Speciaal voor families viert Het Nieuwe Instituut opnieuw een festival. Dit keer draait alles om... ontwerp! Op zaterdag 20 oktober presenteert Het Nieuwe Instituut twee kinderboeken in samenwerking met Uitgeverij Rubinstein op basis van de schatten uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. De lancering van het leesboek Hoi, ik ben een lijn en het doeboek Hoi, jij bent een ontwerper vieren we groots met een FamilieFest waar families VIP zijn.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

2018
18
Okt
18/10/2018 – 22/04/2019
 

Een ontwerp is nooit zomaar af. In een ontwerparchief zie je hoe de ontwerper eerst altijd druk is met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm