Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2018
18
Okt
18/10/2018 – 10/03/2019
 

Een ontwerp is nooit zomaar af. Eerst is de ontwerper druk met zoeken, spelen en uitproberen. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op deze maakplek ga je hier zelf ook mee aan de slag. 

2019
02
Jan
11:00 – 17:00
 

Het Nieuwe Instituut viert de kerstvakantie met een vrolijk FamilieFest. Duik met de hele familie het nieuwe jaar in en ontwerp samen de toekomst.

2019
10
Feb
14:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Het collectief Dead Darlings organiseert in het kader van het Speculatief Design Archief een anonieme veiling van een aantal objecten die door archiefvormers zelf zijn aangedragen. In plaats van met geld wordt er gehandeld in verhalen en de redenen waarom potentiële kopers de stukken graag zouden willen hebben. Elke slag van de veilinghamer bevestigt hoe uiteenlopend de ‘waarde’ van archiefstukken kan worden ingevuld.

Afgelopen activiteiten

2018
13
Dec

Tijdens dit Speculatief Design Archief debat zullen nieuwe vormen van auteurschap en autoriteit, ieder met hun eigen onafhankelijke narratief, worden onderzocht.
 Met Bethany Nowviskie, Dragan Espenschied, Klaus Rechert, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve, Renee Turner en Cristina Cochior. Moderatie door Annet Dekker.

2018
06
Dec

Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo’n ingewikkelde selectie tot stand?

2018
15
Nov
18:45 – 19:30
 

Tijdens deze Archive Talk vertelt Thomas Castro van LUST aan de hand van hun papieren en digitale archief, over de zoektocht naar de ontbrekende schakel tussen het 'digitale' en het 'fysieke' en hoe dit in hun archief tot uiting komt.

2018
08
Nov
19:00 – 19:30
 

De beheerder van de WORM Pirate Bay vertelt tijdens deze Archive Talk over het veelzijdige media-archief van WORM en over de opvallende werkwijze, waarbij ze iedereen actief aanmoedigen om al die magazines, videobanden, posters, bierflesjes en andere rariteiten te kopiëren en te digitaliseren, onder het motto: wij lenen uit, jullie kopiëren het!

2018
20
Okt

Speciaal voor families viert Het Nieuwe Instituut opnieuw een festival. Dit keer draait alles om... ontwerp! Op zaterdag 20 oktober presenteert Het Nieuwe Instituut twee kinderboeken in samenwerking met Uitgeverij Rubinstein op basis van de schatten uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. De lancering van het leesboek Hoi, ik ben een lijn en het doeboek Hoi, jij bent een ontwerper vieren we groots met een FamilieFest waar families VIP zijn.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

Floor van Ast & Job Meihuizen
Roel Huisman i.s.m. Bart van Merode
Studio Veronica Ditting
Tim Elkaïm